perjantai 19. huhtikuuta 2019

PITKÄPERJANTAITA


Tämän takakenossa törröttävän pupusen ja pikkunarsisssien mukana toivotan Teille rauhaisaa ja valon  ja ilon täyttämää pääsiäistä 2019.
Tämänpäiväinen Pitkäperjantain TV-messu näytettiin kotikirkosta.Viime sunnuntaina ovikelloa kilkatti naapuruston pikkunoidat ja virpoivat:
"Virvon varvon tuoreeks terveeks`! Isännälle iso vatsa! Emännälle perä leveä! Sulle vitsa, mulle palkka!"
Hyvin ovat virpojien suositukset toteutuneet mennen vuoden aikana, ei ole tauteja podettu, isäntä on saanut pitää ison vatsansa ja Emännän perä senkun leviää!
Jatkukoon sama meininki tämänkin vuoden!


Nykyiset jokaviikkoiset peräkamaripojat virpoivat takavuosina:
"Virvon varvon tuoreeks ´terveeks` mulle palkka, sulle vitsa, teeppä mummi mulle pizza!"
Eivät ole virpomatouhut  päässeet kehveleiltä unohtumaan, Mauton käyttömaksuksi ei suklaamunat kelpaa, kouranpohjaa pitää peittää useammalla kolikolla virpomapalkkana.
Pannukakkupalkkio viimeyösydännä oli lisäbonus teinivirpojille.Lapsuudessani 50-luvulla oli Pitkäperjantai se päivä, ettei kylillä käyty, eli lapsen aika kävi pitkäksi.
Nykyään tämä päivä on meille maallikoille kohtalaisen merkityksetön kun ei mitään seuraelämän käyttäytymisrajotteita ole.
Lankalauantain kokonpolttorituaaleja ei kaupunkioloissa -eikä meillä karjalaissukuisilla tietenkään -ollut, sekin oli sellainen hiljaisempi lauantai. Jännitettä tulevaan yöhön toi tieto, että kukko munii pääsiäiyönä jotakin yllätystä tyynyn alle. Meille viidelle lapselle kukko oli muninut muutaman suklaamunan ja isommille ilmapallot. Joku velipojista ei saanut nukuttua pyhäaamuna pidempään vaan aloitti pontevat aamutoimet puhaltamalla ilmaa tiukkaan ilmapalloonsa, monta kertaa. Äitikin sai oman pääsiäisyllätyksensä kun puhaltajapoika puhalsi vatsastaan suklaamunat lakanalle.
Seuraavana pääsiäisenä ei kukkoa enää päästetty munimaan...
Myöhemmin oman perheenkin lapset saivat pääsiäisyllätyksen tyynynsä alle. Vieläkö se tapa on perheissä?

Olen hulluna mämmiin, en kuitenkaan ihan Mietaan tapaan. Mämmin syönnin lopetin eilen, pyhiksi en varannut yhtään tuokkosta.
60-luvulla pääsiäisen herkkua oli kevään ensimmäiset kotimaiset kurkut -ah sitä tuoksua!!!
Kun poikien perheet menneinä ruuhkavuosina viettivät  mummilassa pääsiäistä, tuli valmistettua lammaspaistiakin. Joskus se onnistui, joskus jäi aterian jälkeen villatumpun maku suuhun. Tänä pääsiäisenä katetaan pöytään pelkistettyä ja täyttävää teinipoikaruokaa. Grillikausikin on aloitettu joten menu saattaa olla enemmän improvisoitu kuin suunniteltu.

On ollut harmittavan pitkä tauko blogikirjoittamisessa, on sattunut muuta täytetoimintaa elämänmenossa. Erilaisia tapaamisia - iloisia ja hartaita -  kokouksia ja muita menoja on ollut riittämiin. Nykyään varaan vain yhden tapahtuman päivä kohti, joten viikot täyttyvät nopeasti.
Elämä tarinaksi-kirjoittajapiiri aloitti kesätauon ja nyt sulattelen ja sisäistän saamiani kirjoittamisen opastuksia.
Lukuinnostus on huimassa kasvusuunnassa. Eilen illalla sai päätökseen Tommi Kinnusen "Pintin" ja aloitin Olli Jalosen "Taivaanpallon". Siitä on joku sanonut, ettei jaksa sitä tekstiä, mutta minä sytyin siihen heti. Aamulehti antaa lukijoilleen ilmaiseksi kuukaudeksi kuunneltavaksi jonkun kirjan, nyt on menossa "Poika pimeydestä". Lankakoppa tyhjentyy virkkauksiin mukavasti kuunnellessa.

Onneksi AurinkoArmaskin on hellitellyt muutamana päivänä.

"Emäntä vei mut seuralaisekseen tohon rutikuivalle terassille vaikka piti mennä ihanan märkään pihaan. Mulla oli kova tarve ja hätäpäissäni kusasin Emännän fiikuksen juurelle. Onneks´ kaikki lirit osu ruukkuun. Osasin olla tarkka poika!""Mun on sanottava suoraan, että en oikeen viihtynyt terassilla kun sain tommosen oudon seuraajan ittelleni. Aina kun mää käännyin tai tein mitä vaan, aina se oli mun kannoillani. Emäntä sitten sano mulle että se on mun varjo, ei sitä tarvitse pelätä. Mistä mää sen tiäsin."


                              Uudelleen: Rauhaisaa ja valoista pääsiäisen aikaa lukijoilleni.19 kommenttia:

 1. Hienot kuvat! Jymylle halirutistuksia ja tottahan tuollainen seuraaja on pelottava, kun aina vaan tulee perässä vaikka mihin menisi:) Leppoisaa pääsiäisen aikaa ☺️❤️🐥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jymy on kainalokoira... Koristeellista pääsiäistä Sinulle ja lähipiirillesi!

   Poista
 2. Olipa kiva postaus. Kiva kuulla, että sinulla on ollut kaikenlaista mukavaa meneillään, tuo kirjoittajapiiri vaikuttaa mukavalta kokemukselta. Kiva kun kirjat kiinnostavat. Pidin kovasti Kinnusen Pintistä. Mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on sanottava, että tällä hetkellä kirjoihin uppoutuminen on vienyt ajantajun muulta touhuamiselta. Se taitaa olla kaikilla lukijoilla samanlaista, vai? Kiitos samoin, sitä samaa leppoisuutta Sinulle!

   Poista
 3. Hienoja kuvia.
  Olipa kiva kuulla sinun kuulumisia pitkästä aikaa. Olet täyttänyt päiväsi kaikenlaisella mukavalla. Varmasti kiehtova tuo kirjoittajapiiri. Mainitsemasi kirjat ovat minusta mukaansatempaavia.
  Hyvää pääsiäisen aikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenmoiset puuhat ovat vieneet aikaa ja keskittymiskyky on ollut koetuksella, siksikin bogikirjoittelut tulevat "viiveellä". Nyt on taas ajankäyttöni päivitetty kaikille sopivaksi. Ihanaa kevättä Sinulle!

   Poista
 4. Ihana postaus ja krapsutuksia Jymylly ... Oikein hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuta, Sinulla on ollut taas kivoja blogipäivityksiä! Hyvää kevään jatkoa Sinulle!

   Poista
 5. Minäkin tykkäsin sekä Pintistä että Taivaanpallosta. Yhtään ei käynyt tylsäksi niiden parissa.
  Kirjoitit taas mukavasti. Saat hymyn huulille huumorillasi. Meillä virpojat eivät toivottaneet emännälle perää leveää, eikä tällä kertaa pyytäneet rahaa. Ihan perinteiset suklaamunat kelpasivat.
  Meillä laitettiin lapsille suklaamunat tyynyn viereen juuri ennen heidän heräämistään. Omasta lapsuudesta en suklaamunia muista. Äidillä ei tainnut olla rahaa ja isän ajatukset olivat aina jossain muualla.
  Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 6. Kiitos samoin! Uusia kirjoja ilmestyy nykyään hyvää vauhtia ja niitä tulee tilattua koneelle kun ovat hyvässä tarjouksessa. Oma kirjoitusinto ruokkii lukemistakin. Sukuni on perinteitä palvovaa karjalaisjuurista, mummi Myttynen näitä tapoja opetti ja oma äiti niitä piti yllä koko ikänsä, 92 vuotta.

  VastaaPoista
 7. Onhan tuo herkullisen näköinen pannari uunissa!
  Mikä lie nyt kun lukeminen ei oikein luista. Mulla on useampikin kirja kesken ja ensi viikolla on vielävä pois. Mistä kumman syystä ei kaikki kirjat imaise mukaansa? Vaikka saatta olla kuinka kehuttu kirja.
  On tuo Pintti ollut montakin muukautta varauksessa, kyllä se pitäisi kohtapuoleen alkaa tulla mullekkin. Toivottavasti sen lukeminen kiinntostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kuukautta eikä muukautta :) Hyvää pääsiäistä!

   Poista
  2. Kaksi poikaa söivät sen (pannarin) siltä istumalta kun yöllä kotiutuivat!!! Yritän lukea avaamani kirjat kannesta kanteen vaikka ne eivät aina ole hyviä lukuelämyksiä.
   Jotkut jäävät elämään muistissa pitkiäkin aikoja, jotkut unohtuvat heti kun kirjan kannet sulkee.

   Poista
 8. Tosi hyvä tarina(minun sanavarastostani ei löydy tuota postausta:))),mutta eikait tuo haittaa.
  Minäkin kirjoitan tykkään pöytälaatikkoon ilojani ja surujani raapustaa ;) ,mutta en osaa oikea oppisesti järjestellä ,sivu ja päälauseita..mutta onhan harakkakin lintu...:)
  Rapsutuksia,paijauksia Jymy-herralle!!:)
  "käyppäs osallistumassa upean LASI-TIMANTIN ARVONTAAN ! :)
  Mukavia pääsiäisen pyhiä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Pöytälaatikko" on hyvä paikka!!! Eihän sillä oikeasti ole niin väliä missä järjestyksessä kirjaimet tai sanat ovat silloin kun haluaa purkautua kirjoittamalla, pääasia, että asia tulee ilmaistuksi.

   Poista
 9. vähän lisään:) kirjoitukseeni:)
  Sinun kirjoitukset ovat ihania luettavia -ammattilaisen -kirjoittamia.
  ,ja ovat Jymyn kommellusten kera ,hauskoja,tarinoita::))
  ja tuo varjo...joskus pelottavakin..kun aina seuraa..mutta hyvää seuraa:)))
  Herkullisen näköinen "virpomis-pannari" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, enhän minä mikään ammattilainen ole...kansakoulupohjalta vain kirjoittelen. Tunnustusta on annettava alakoulun opettajille äidinkielen opetuksesta jo 50-luvulla. Kirjoitin puhtaaksi ukkini sotapäiväkirjaa ja huomasin, että hänelläkin 1800-luvulla syntyneellä - oli erittäin hyvä äidinkielen kirjoitustaito.

   Poista