sunnuntai 9. toukokuuta 2021

MYTTYSTEN ÄITIENPÄIVÄ TAMMELANTORILLA JA MUUTA MUISTELUA

                                                                 Hyvää äitienpäivää 2021!

                                                       Minulla tämä äitienpäivä on jo 58.

              Uuden kodin takapihalla on valkovuokkomeri. Riittää kahvipöydän maljakkoonkin.


Meillä vietetään äitienpäivää tänään miehisessä joukossa: kolme pojanpoikaa, poika ja puoliso saavat kahvin kanssa perinteistä voileipäkakkua ja persoonallisesti koristeltua kermakakkua "tämän kuuluu olla tällaista"-tyylisesti. Puolisolla oli pari viikkoa sitten omat juhlat, ja niissä hän tarjosi tekemäänsä perinnelihapiirakkaa ja käpykakkua. 

 Lapsuuteni asuin Tampereella, Lapintiellä Soukannotkon talossa. Lähellä oli Tammelantori, siellä oli  monenlaista toimintaa toriaikojen ulkopuolella. Äitienpäivänä Lehtimiesyhdistys? järjesti tapahtuman, jossa tytöt kilpailivat juosten kuka ensimmäisenä työntää nukenvaunut maaliviivan ohi. Pojat puolestaan potkivat maaliviivan yli potkulaudoilla. Leena-sisko taisi juosta vaunujen perässä, mutta ei päässyt niiden omistajaksi. 

Kuva perheestäni on otettu Tammelantorilla äitienpäivänä 1955. Näytämme olevan hiukan nenät nyrpeinä, kun palkintosaalis kilpailuista jäi mitättömäksi. Meitä on kuvassa vasta neljä, pikkuveljeä äiti odotti syntyväksi kesällä. 


Markku-veli herkuttelee jäätelöllä ja on saanut kantaakseen arvokkaan kameralaukun. Äitimme oli saanut Kodak- kameran äidiltään Kanadasta. Näitä pieniä mustavalkoisia kuvia on otettu paljon.  Monessa kuvassa juurikin kameralaukku on jonkun kuvattavan olkapäällä. 

Laukkua ei enää ole, mutta kamera on tallella kaapin päällä kaikkine pölyineen. Tutkiskelin sitä eilen, ja olisi mielenkiintoista jos sen saisi vielä jonkinlaiseen käyttökuntoon. Ihan vain nostalgisissa tunnelmissa.


Viime vuoden äitienpäivänä kirjoitin blogiini naisista ja äideistä, jotka ovat vaikuttaneet elämääni. 

Oman äitimme, joka on kuvassa nelivuotiaana, saimme pitää täysin toimintakykyisenä ja virkeänä 92-vuotiaaksi. 

                                      Äideistä parhain! Hyvää äitienpäivää -sinne jonnekin...

6 kommenttia:

 1. Ihana postaus, kiitos tästä. Kauniita muistoja. Hyvää äitienpäivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, kaima! Viisi miesvierasta söi 15 hengen voileipäkakun ja melkein koko täytekakunkin. Hyvä niin!

   Poista
 2. Hienoja muistoja! Miten mulla on muistikuva, että olisin nähnyt elokuvan nukenvaunujen työntökisoista, tuntui jotenkin tutulta.
  Imatrankoskiko on taustakuvassa tuossa perhepotretissa.
  Kylläpä perinteiset kaakut onkin parhaita perinteisenä päivänä. Ite koetin vääntää juustokakkua, eikä oikein ollut sitä parasta. Ois vaan pitänyt kermakakkua tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nukenvaunujen työntökilpailuista on näkynyt postikorttikuvia Aamulehdessäkin. Minullakin on tallessa sama kortti, mutta en löytänyt sitä kuvaa blogiini.
   Imatralla se perhekuva v 1924 on otettu. Mitä sitä hyvää reseptiä muuttamaan...

   Poista
 3. Voi, miten kauniita lämpimiä muistoja. Onpa onni, että teillä on ollut kamera jo tuohon aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidinäiti eli Mami kävi Kanadaaan lähtönsä -1929 -jälkeen ainoan kerran Suomessa 1949, ehkä hän silloin jätti kameran äidilleni. Äitini oli myöhemminkin ahkera valokuvien ottaja, niitä on jäljellä iso laatikollinen, kaikissa Anttilan säilytyspusseissa lukee aiheet ja missä kuvattu.

   Poista