tiistai 10. lokakuuta 2017

SUKANKUTOMISEN PÄIVÄ

Ulkona vihmoo vettä. Aleksis Kiveä muistellaan tänään Nummisuutarin voimalla. Istun tv:n äärellä (juuri juoksin Jymyn perässä pelastamassa herra Kukkaron verensokerimittaripussia pentupeevelin suusta).

Kutomisena on sukat 7-veljeksen Auroran väristä Taidemaalari. Ostan harvoin raitalankoja, mutta nyt innostuin värien nimistä: taidemaalari, merimies, leipuri, puutarhuri ja vaikka mitä käsintekijän kunnioittamista. Lähipiirissä on näitä taidemaalareita ja merimiehiä, joten niistä aloitin.


Ostin neljä kerää, yhdestä sadan gramman kerästä tulee n 38-39 sukkapari, 12 silmukkaa puikolla.
Ensimmäistä 13 silmukkaa puikolla ja 42 kokoista kun tein, loppui kerä juuri ennen kärkikavennuksia. Onneksi oli toinen kerä varalla. Loppukerästä tuli pienemmät sukat ja parin hinnaksi tuli 6,5€. Raitojen symmetrisyyttä en tavoitellut. Nämä ovat ok näin.


Sunnuntaina oltiin velipojan luona kummipoika Aleksin nimipäivillä ja tuliaisina vein parit villasukat.
Kopassa  on vielä monta paria, Jymy niitä sieltä aina retuuuttaa ja kun niitä keräilen lattioilta tulee samalla inventoitua mitä se koppa sisältää.

Keväällä poikkesin Kontissa ja sieltä löysin eräänlaisen aarteen: kaapelikierteistä? Kisa-Fiesta- lankaa,100% villaa, pahvilapussa maininta 21.2 -73. Lankaa oli pussissa 600 g, väri vaaleansininen. En ole koskaan osannut käyttää missään vaaleansinistä väriä, nyt yritän sovittaa langat sukkiin ja lapasiin jonkun muun värin kanssa jos sellaisen löydän.


Nummisuutarin Emännän kanssa aloitin Taidemaalari-sukat, Jymykin testasi silmukkakoon.
12 silmukkaa puikolla, se on sopiva määrä.

Kyselin lähipiirini miesväeltä sukkatarvetta, vastauksena yhdeltä Kuplamieheltä sain: "Sulo Vilen- pipo, tee meille sellaset!" Isä ja poika kulkevat tulevana talvena Tuusulassa Sulovilenit päässä.

Ensi viikolla on tiedossa Eläkkeensaaja-yhdistyksemme 40-vuotisen taipaleen juhlintaa. Uusi mekkohan sinne on tehtävä. Kaapistani löytyi pala mustaa pitsiä ja Eurokankaasta sen alle mekkokangas. Luottokaavalla mekosta tuli ihan passeli. Näytän kunhan saan valmiiksi. Mekkoon sopivat korut vielä pitäisi ehtiä näperrellä. Sellaiset Suomi 100-vuotta-siniset.

Eilenkin oli sisätöiden ilma, veivattiin luumuista, viinirypäleistä ja omenoista kymmenen litraa tuoremehua. Ilman lisättyä sokeria.


 Loput omenasilput sekoitin iltapäiväkahvipiirakkaan. Oli käydä kuin toissailtaisessa Siskonpedissä: "Hei älä vielä ota, otan ensin tän selfien."


     Katsellaan tänään syksyn harmautta ja odotetaan kuulaan kirpeitä loppusyksyn päiviä!


24 kommenttia:

  1. Hyvää Aleksis Kiven päivää myös sinulle! Ihania sukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Aleksis Kivi on "purrut" minuun pysyvät jäljet jo lapsuudessa. Tampereella Vanhan Kirjastotalon puiston Aleksis Kiven patsaassa lukee "Ylös pyhään pyörryttävään korkeuteen hän katseli." Sen kävin usein lukemassa kun kävin kirjastossa.

      Poista
  2. Voi kuinka olet ollut siellä ahkerana. Monenlaista kaunista sukkaa ja lapastakin valmistunut.Kuinka et meinaa sinistä väriä saada mihinkään sopimaan. Sininen,kaikki siniset mun lempparivärejä. Tosin tiedän,harva tykkää sinisestä. Voi ja tuoremehuja,maiskis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sininen on upea väri taivaalla ja vedessä, mutta päälleni en oikein osaa sinistä pukea. (Ai niin, joku työasuista oli vaaleansininen, kun sai valita otin aina valkoisen.)Tuoremehut laitan kolmen litran pusseihin ja pakastan ne. Ei tarvita sokeria. Kudon yleensä ihan perussukkia tv-n äärellä.

      Poista
  3. Ihania sukkia :) Voi, tuo että teet vaatteita itsellesi, on todella hurmaavaa. Ihana taito <3 Jään odottelemaan kuvia mekostasi :)
    Mukavaa viikon jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on omat muodot jota vaatesuunnittelijat eivät ymmärrä:)Ja toinen syy ompelemiseen: inhoan vaateostoksillakäymistä juurikin siksi kun en tahdo löytää sopivia. Vieläkin huokailen teidän kesän puutarhasaavutuksia!

      Poista
  4. Todella kauniita sukkia ja lapasia.. nyt niitä tarvitaan. Mekkoa minäkin jään innolla odottelemaan. Ihanaa tiistaita sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perussukkia saappaisiin. Pitkästä aikaa on kiva ommella itselle, pitää vain varoa, ettei Jymy saa tekeleitäni riepoteltua. Samoin Sinulle, hyvää Aleksis Kiven päivän iltaa.

      Poista
  5. Noita Aurora-uutuusvärejä en ole vielä kokeillutkaan. Näyttää vähän samanlaiselta kuin toinen uutuus Multiraita. Kivat sukat olet kutonut, myös nuo sinisävyiset ovat nätit. Yritän tuhota lankavarastoja ja välttää uusien ostamista. Muuten varastot vain kasvavat, kun ahneuksissani kuvittelen langan maailmasta loppuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näidenkin lankojen yleisnimi taitaa olla Multiraita, hyllynreunukselta bongasin nuo värien minua houkuttelevat nimet. Näiden kerien 100 g:stä tulee sopivasti sukkapari, alle 40 kokoinen. Nopeaa neulottavaa, illan aikana valmistuu vähän toista sukkaa kun aloittaa Emmerdalen aikana ja lopettaa ennen puolta yötä.

      Poista
  6. Mukavaa, leppoisaa kotoilua harmaana sadepäivänä. Ette tekään taida osata aivan jouten olla (?)Jymyn kanssa saa olla tarkkana, ellei halua samaa sukaa moneen kertaan neuloa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tekisi mieli makoilla blogggaushuoneessakin päivällä, mutta ei ole lavitsaa. Kunhan tulevan viikon kiireet hellittävät myllään tämä huoneen uuteen, makailtavaan kuosiin.

      Poista
  7. Voi miten ihania neulomuksia😍 Kuulosti niin mukavan leppoisilta sadepäivä puuhasteluilta, mehu ja piirakka ovat varmasti herkkua! Ihanaa syyspäivää sinne ja Jymylle rapsuja❤️🐶

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kutomispaikkani on nykyään tietokone/tv:n äärellä, olohuoneessa en Jymyn mielestä saa neulomuksia pitää.

      Poista
  8. Mahtavan värisiä lankoja ja neulomisia.
    Meilläkin on tehty omenista tuoremehua ilman sokeria, on hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uudet Novitan multiraitavärit ovat aika erikoisia, mutta kun niillä oli niin sopivat nimet, tuli ostettua.

      Poista
  9. Nyt täytyykin tarkkailla täällä Tuusulassa Sulo Vilen-pipoisia miehiä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fasaanitien tuntumassa kuusten keskellä pyörivät.

      Poista
    2. Tämä oli kyllä niin hauska vastaus. Näen jo mielikuvituksissani, kuinka kuusten keskeltä on havaittavissa liikettä ja vain valkeat tupsut paljastavat ketkä siellä pyörii.

      Poista
  10. Kuvat kertovat että siellä on ahkeroitu. Minä olen aloittanut myös" kutomaan "lapsen lapselle sukkaa. Me nääs kudotaan se sukka kutimilla, neulalla neulomme ja ompelemme ompelukoneella. Hassua eikö vaan. Mutta yhtä kaikki. Paljon on sinulla lavuaarissa rypäleitä. Ja millä sinä sanoit ne puristavasi?Ja muista laittaa kuva siitä mekosta. Hyvää loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut muutama kutomakone/neulekone, eikä niidenkään kohdalla ole selvää, kudotaanko villapaitaa vai neulotaanko. Kangaspuilla ainakin kudotaan. Vähän niinkuin vihta vai vasta, tumppu vai lapanen jne. Makeita, isoja rypäleitä tuli kolmatta ämpärillistä, luumuja vajaa pari ämpärillistä. Mehut veivattiin omenapuristimella.

      Poista
  11. Mistä olette sellaisen hankkineet? Kiinnostaisi itseänikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hongkongista ostettiin pari kesää sitten, löytyy googlesta omenapuristin-nimellä. Alle satasen maksoi. Oiva mehuntekijä, jos taloudessa on jollakulla hauiksia vääntää puristimen kampea.

      Poista