lauantai 2. marraskuuta 2019

MIHIN KATOSI LOKAKUU?

Voi voi, löysin taas itseni vaikka en hävöksissä ole ollutkaan. Kirjoituskäsi ja luova ajattelu ovat pitäneet lomaa monen muun askareen vaikutuksesta.


Pihapiiri ja puutarha on putsattu nurkkia myöten talven odotukseen. Peräkärry on ollut kunniatehtävässä ja minulle on tullut sujuva rutiini kaatopaikkakäynneistä. Mieli on pitänyt kovettaa kun heiluriote on heitellyt epäkuranttia (ja välillä parempaakin) nurkkientäytettä roskalavoille. Lajittelu on ollut sujuvaa.

On tässä ollut muutakin kuin arkista aherrusta; saimme serkkulauman syyslomanviettoon Mummilaan. Ensin tuli kymppikerholaiset tytöt eteläisestä Suomesta kahdestaan junalla.
Jo aikapäiviä sitten olivat varanneet leikkimökin majapaikakseen. Pappa viritti tytöille lämmöt ja valot pimeille illoille. Makuupussit eivät olleet tyttöjen mieleen, höyhenpeitot kelpasivat. Leikkimökin sisustus oli taas luovaa ja rentoa.


Jymy villiintyi tyttöenergiasta ja viihtyi tyttöjen niskassa ja lautasen reunamilla joka hetki.


Lauantaina saatiin peräkamariin teinipoikaserkukset. Pappa oli taas varattu tukihenkilöksi Mauton  omatoimituunaajille.

MinäMummi sain seistä hellan ja tiskipöydän ääressä useammankin tunnin päivien mittaan. Ihan mielelläni sen teinkin. Letut mansikoilla ja kermavaahdolla ja kotitekoinen pizza tekivät kauppansa iltapalalla. (Huom. tyttöjen käsissä kommunikaatiovälineet!)Pojat harrastelivat omia juttujaan ja tyttöjen kanssa mietittiin mitä tehtäisi kun Jymyn kanssa painimista ei enää jaksaisi.
"Kauheat Karnevaalit"  oli se mikä tyttöjä veti. Kyläkaupasta haettiin rannekkeet ja tytöt ohjeitten kera saatettiin Särkänniemeen.


Kauheata oli ollut kun tytöt iltahämärissä Särkänniemestä haettiin.
Sellainen oli vaikutus, että saatiin ilmoitus:" Me tullaan nyt sisälle yöksi, leikkimökissä on spidereitä!" Olin sanonut, ettei huonehämähäkkejä saa nitistää, ettei onni katoa.

Maanantaina yksi isistä haki tytöt kotiinpäin jatkamaan syyslomiansa.
Teinipojat viihtyivät peräkamarissa yksin ja yhdessä koko viikon.
Tämä oli hauska loma, poikien perheistä oli lomanvietossa yksi kustakin perheestä. Harvemmin näin käy.

Seuraavalla viikolla kaksi Ikean kassillista lomapyykkiä käytiin pesemässä kylän pesulassa.

Omat harrastuspiirini ovat toimineet henkireikänä lokakuun aikana, siis kirjoittajapiiri ja Eläkkeensaajien toiminta. Helsingissäkin poikkesin, tai oikeastaan vain Pasilassa kirjoittajaryhmän tapaamisessa ja ihmettelemässä  keskeneräistä aseman ympäristöä. Nyt se kai on jo uudelleen avattu ja kansalle nähtävänä.
Facebookin myyntiryhmästäkin olen tehnyt ostoksia: laatikollisen Aarikan puukoruja, jotka ovat minulle lempikoruja neulevaatteissa ja hattujen ja huivien koristeina.


Muutaman uuden hepeneen olen ommellut syksyn menoihin. Mustavalkoinen mekko on sitä kuuskytlukulaista rypistymätöntä "crimpleneä" ja tunika hyvää puuvillaa. Kankaat on ostettu Eurokankaasta ja tehty vanhalla puserosta tehdyllä kaavalla.


Iltaisin olen kuunnellut äänikirjoja, viimeksi Aamulehden lukijakirjana Kati Tervon Ellen Thesleff´istä kertovan kirjan "Iltalaulaja", Taija Tuomisen "Tiikerihain", Laila Hietamiehen "Hiljaisuus" ja Olli Jalosen "Merenpeittoa" kuuntelen parhaillaan. Kuunnellessani olen kutonut muutamankin parin villasukkia. Minulla on ollut mahdollisuus kutoa pitkästä aikaa muutamat ihan pienet lapsensukat ja lapaset josta olen oikein mielissäni.

Marraskuun alkupäivät sisältävät tärkeitä muistoja: seitsemäs marraskuuta 1977 muutettiin tähän taloomme josta olemme nyt pikkuhiljaa luopumassa.
Tämän  bloginikin aloitin marraskuun alun päivinä 2012 ja ensimmäinen kirjoitukseni "Viekas ja pitkähäntäinen" kertoi edellisestä bernistämme Hymystä.
Tänään menemme muistelemaan omaisiamme ja viemme kynttilät haudoille.

Jymy pitää edelleen huolen talon vakituisen väen hyvinvoinnista; lenkit on tehtävä säännöllisesti ja sisäleikit tyynyjen kuljetuksineen tehdään  yhteisymmärryksessä.


Hyvää ja rauhallista Pyhäinpäivää ja syksyn jatkoa Teille, hyvät lukijat!

8 kommenttia:

 1. Oi ihanuus, miten hauskalta näyttää teidän nuorison touhut. Ja Jymy-poika nauttii niin ilmiselvästi vieraista. Ihailen sinun ahkeraa keittiössä touhuamistasi, Anneli, minä en ikinä enää jaksaisi edes lastenlapsille noin laitella, jos heitä minulle joskus suotaisiin. Takuulla jäi teidän nuorisolle hyvät muistot lomasta ja mummolasta.
  Leppoisaa marraskuuta sinulle ja keitä teitä siellä kulloinkin onkin. Jymylle kunnon rapsutukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vanhanaikainen mummi, eli jatkan sitä perinnettä mikä on ollut jo yli 20 vuotta lastenlasten aikana eli vastaleivotun pullan tuoksu, iltapalana lätyt tai pannukakku ja yhteiset ateriat. Nyt on lomalaiset vähentyneet kun teinit ja nuoret aikuiset elävät enemmän omaa elämäänsä uusien ystäviensä kanssa. Hyvää syksyä sinne p-Karjalaan.

   Poista
 2. Jee, onpa teillä ollut monenlaista tohinaa. Vai spidereita tyttelit sitten pelkäsivätkin mökissä! Parempi antaa niiden ollakin siellä rauhassa :)
  Hienot hepeneet oot taas saanut tehtyä.
  Voi ihan pakkohan sitä on neuleet virittää jos äänikirjoja kuuntelee. Mulle ei oo vielä se villitys tarttunut. Lukiessa ite ei oikein voi neuloa. Joitain kirjoja lukiessa tuntuu kyllä, että olisi parempi kuunnella niitä.
  Lokakuu meni kyllä yllättävän nopeasti. Toivottavasti menee tämäkin kuukausi hyvin.
  Jokohan vois toivotella hyvää alkutalvea, jos talvi tulee vaikka. En kyllä liukkaita kelejä sitten Yhtään toivo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kymmenvuotiaat suvun kuopukset ovat reippaita ja omatoimisia tyttöjä, heidän touhujaan on mukava seurata. Äänikirjatkin vievät mennessään, eilen kuuntelin yli 300-sivuisen hyytävän trillerin "Verihäät" ja sain kudottua kuunnellessani yhden sukkaparin. Onneksi oli automatkaa edessä joten saatoin keskittyä eikä kotityöt häirinneet. Hyvää syksyb jatkoa!

   Poista
 3. No jopas jotakin, miten paljon touhua teillä on ollut. Ja kaiken keskellä ihana Jymy. Kiva kun olet löytänyt äänikirjat. Ne sopivatkin hyvin neulomiseen. Minä olen lukenut tuon Kati Tervon Iltalaulaja. Hyvä kirja oli. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksemme jälkipolvi tuo lomillaan uutta virtaa tänne "vanhustentaloon". Jymy pitää huolta, ettemme jämähdä soffanpohjalle.

   Poista
 4. Kylläpä on mummia tarvittu, kun olette saaneet niin paljon syysvieraita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä lastenlasten vierailupäivät tallennan "onnen päivikseni"!

   Poista