keskiviikko 27. marraskuuta 2019

"PUNAJUURILAATIKON MAISTELUA"

"Musta on kehittyny viimeaikoina aikamoinen kulinaristi. Yhtenä aamuna hoksasin naapurin postilaatikon kulmalla tuoreen makupalan ja ennenkuin Isäntä ehti tulla samoille apajille niin mää olin sen piänen hiiren ehtiny nialasta melkein purematta. Kaikilta se purematta nialasu ei kai onnistu, sanoo noi ihmiset kun on joku kiperä asia ratkastavana. Niinkun tossa just´ratkastussa postilaisten lakossa taisi käydä jollekulle. 
Mää muuten en oo koskaan kuulunu postinkantajien räksyttäjiin, mää vaan kattelen kettinkini päästä kun ne kopeloi laatikkojen kansien kanssa. Emäntä mun antaa joskus kantaa mainospostit leuoissani sisälle asti.
Mulla on tällä hetkellä vähän nolo olotila kun mut pantiin miättiin tekosiani tänne terassille. Ja syynä mun kaltoinkohteluun on se kun omatoimisesti, kenenkään pyytämättä, pidin tarpeellisena maistaa  maut Isännän punajuurilaatikosta. Se oli niin hyvää, että mää jatkoin ja jatkoin sitä maistelua kunnes kahden litran kiposta oli pohja näkyvissä.Mää julkasen reseptin Teillekin:
Ensin Isäntä käy Emännältä kysymässä montako punajuurta keitetään. 
"Kolme isoa," sanoo Emäntä ja jatkaa omia hommiaan. 
"Kuinka kauan niitten pitää kypsyä?" kyselee Isäntä. 
"Ne on kypsiä kun haarukka menee pinnan sisälle, tunti siinä menee" -neuvoo Emäntä.
Isäntä istuu pöydän päähän ja alkaa kuoria oman maan valkosipuleita.
"Mitä teet?"-Emäntä utelee.
"Laitan nää kynnet öljyyn, ne on hyviä kun ne vähän aikaa maustuu, sitä öljyä voi laittaa sämpylätaikinaan," kehuu Isäntä.
Kun punajuuret oli kypsiä otti Isäntä ikivanhan raastimen ja raasto ne punajuuret. Emäntäkin tuli taas huoneestaan ja pisti näppinsä Isännän tekeleisiin eli laitto hunajaa mikroon lämpenemään ja  sekotti siihen kermaa ja Aurajuustoa. Isäntä ripsautti sipulirouhetta, suolaa ja valkopippuria punajuurien sekaan ja Emäntä kaato kerma-hunaja-Aurajuustosekotuksen siihen vuokaan. 
"Haen pihalta tuoretta rakuunaa tähän sekaan", sano Emäntä ja vei samalla roskapussin roskikseen. 
Mää taas ilahduin niin Sen kotiinpaluusta, vaikka Se oli vaan käyny kasvihuoneella, että siappasin Isännän huaneesta soffatyynyn ja kiikutin sen Emännälle tervetuliaislahjaksi.
Emäntä piilotteli niitä rakuunoita punajuurien joukkoon ja Isäntä puolestaan ripotteli korppujauhoja päälle koristeeksi ja jätti koko komeuden keittiön pöydälle. Sitä ei voinu laittaa vielä uuniin kun siellä oli kypsymässä sämpylät. 
Isäntä ja Emäntä meni omiin huaneisiinsa kattomaan Särkelä itte-elokuvaa ja mää jäin vartioimaan sitä laatikkoa.
Lopun Te sitten jo tiedättekin.Toi episodi oli muuten postilakon syytä: mää olisin ollu juuri tänään kolmen päivän lomalla Haukkumäessä. Isäntä ja Emäntä ja 1200 muuta eläkeläistä jäi rannalle ruikuttamaan kun Serenadea ei eilen irrotettu ankkurista tukilakon takia.
ps. Isäntä alko keittämään uutta satsia punajuuria, tuaksu tulee tänne jäähypenkille asti.
Mitä arvelette, saankohan nappula-annokseni kun on normaali ruoka-aikani  vartin yli viisi?
Hyvää syksyä Teille, hyvät ystävät!
t. Jymy-Jami Myttynen-Kukkaro"

13 kommenttia:

 1. Voi hyvä ihme, Jymy-Jami. Eikö mennyt maha sekaisin? Toivottavasti ruoka nyt sulaa eikä aiheuta vatsanväänteitä, oli siinä niin erinomaisen hyvät raaka-aineet. Se hyvä puolihan tässä on myös, että nyt isäntä oppii varmasti tekemään sen laatikon ihan itse, kun tulee toistoa. Sano emännälle, että päästää sinut pian sisälle sieltä, kun et sinä kuitenkaan ymmärrä, miksi sinut sinne on pantu, kun sinä olet koira.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Isäntä teki uuden laatikon vaikka onkin vielä nyreissään mulle. Mulla on hyvät sisuskalut niin että pääsin takasin sisätiloihin."

   Poista
 2. Voi Jymy! Sinä se osaat järjestää yllätyksiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ei tule eläkeläisten aika pitkäksi kun mää järjestän ohjelmanumeroita melkein joka päivä"

   Poista
 3. Kaikenlaista sitä sattuukin. On kait ollut liian hyvää sapuskaa. Käske isännän tehä vähän huonompaa. Mutta eiköhän tuu huomattua mitä oot syönyt. Mullakin sen näkee hyvin, vaikka oon ihminen. Oon kuvitellut että koirilla on vielä herkempi vatsa:))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kuulemma kypsä punajuurilaatikko hunajalla ja Aurajuustola on hyvää, oli se sitä puolivalmiinakin."

   Poista
 4. Voi sua Jymy. Yhtään en ihmettele, että loora maistui. Minäkin tykkään siitä.
  Epäilen kyllä, ettet saanut nappuloita :D
  Terkkuja emännälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kun mulla ei ole ollut Emännän kanssa mitään suurempaa kärhämää niin sain kourallisen nappululoitani iltapalaksi. Sopiiko, että nualasen Sitä terveisiksi?"

   Poista
 5. "Oikeesti nukun talvet terassilla, siinä on lasiseinät ja mulla laveri ja patja, ei tuu kylmä. Toi mun temppuni oli sellanen muistiinpalautus Isännälle että Se muistaa laittaa puolivalmiit ruoat multa piiloon. Nyt muistaa, ainakin vähän aikaa."

  VastaaPoista
 6. voi Jymy!!!
  Nyt sinä kommelluksen teit!!
  Onneksi Sinulla maailmam ihanimmat isäntäväki.ja ymmärtäväisimmät!;);)
  onneksi sait nappuloita,,iltapalaksi,
  ..pysy nyt pois keittiöstä..nuuskuttele vain älä rohmase enää herkkuja:))
  Kauniita ulkoilu päiviä Sinulle ja Isäntä väellesi!!,
  #olet ihana-Jymy #

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Mää oon tällanen perheen iltatähti, ehkä tuikin tavallista kirkkaammin:) Ulkoile Sinäkin-Liisarouva ja varo kaatumista."

   Poista
 7. Voi sinua Jymy-ressukkaa. Isäntäväki ei ollenkaan ymmärrä, miten tärkeää on omistaa aito esimaistaja. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka joku olisi myrkyttänyt punajuuret.
  Onneksi meidän kaapissa on 2 kilon pussi punajuuria, homejuustoa ja hunajaa. Vaan uskallankohan punajuurilaatikkoa syödä, kun ei ole Jymyn kaltaista esimaistajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Isäntä teki uuden satsin ilman koemaistajaa. Voin suositella tota punajuurilaatikkoa, ei tullu vatta vikkeläks´ ja Isäntäkin jo leppy mulle ja anto pätkän lenkkimakkaraa."

   Poista