lauantai 31. joulukuuta 2022

VUOSI 2022, NÄIN SE MENI

                   Vuoden 2022 aloitin haaveilemalla tulevasta. Mitä se olisi, sitä en yksilöinyt.

Tammikuu alkoi ja kului loppuun arkisten touhujen parissa. Arkista oli yhdistystoimintojen ja kirjoittajapiirin alkaminen.

Koronarajoitukset estivät alkuvuodesta muutamia tapahtumia toteutumasta ja rajoitti kanssakäymistä jonkin verran.

Helmikuukin alkoi muutamalla Teams-palaverilla. Helmikuun toisella viikolla sain esikoispojaltani viestin, että on ambulanssissa matkalla Meilahteen. Siitä viestistä alkoi monta matkaani Tampereelta Helsinkiin Meilahden keuhko-osastolle. 

Helmikuun tapahtumat maailmalla pitivät minut tiiviisti ja kauhun vallassa tv:n äärellä. Haaveille ei ollutkaan enää tilaa.

Maaliskuun alkukin kului matkatessa Tampere-Helsinki-Terhokoti- väliä, kunnes 9.3 jälkeen tuli suru ja hiljaisuus. Poikani elämä päättyi. 

Oma elämä muuttui sumuiseksi, vain kalenteri kertoo, mitä kulloinkin tapahtui. Merkintöjä on paljon, on kokouksia, tapaamisia, kulttuurituokioita Kahvila Kivessä Joutsenlaulun tarinaa kuulemassa ja Serlachius- museokäynnillä. Siellä oli "työhaastattelu" jossa minut pestattiin saunottajaksi. Hmm...

Edellisen vuoden marraskuussa menehtyneen velipojan kuolinpesän hoito perukirjoineen piti minua kevään ajan tiiviisti tietokoneen äärellä. Pesän osakastietoja oli haettava monelta taholta pankkien pyynnöistä.  Kuolinpesään kuuluvia laskuja palautui pankeista takaisin, ja makselin niitä omalta tililtäni. Lähipiirini alkoi luulla, että minulta lähtee hermot lipettiin niitä asioita selvitellessäni. Ei lähtenyt, sain pitää ne entisellään.

Huhtikuussa siunasimme pojan/ veljen/ isän/ puolison/matkalle tuonpuoleisiin.

Toukokuussa peitimme uurnan Lamminpään pehmeään multaan. 


Toukokuussa aloitti taas Myttynen-Kukkaro-Jymy-Jami yhteisyritys toimintansa: tuunattiin etu- ja takapihan terassit uuteen uskoon. Takapihalle tehtiin katos ja lasiaita ja etupihalle pieni patio.



Toukokuussa Anneli Kanto kertoi meille Petyn retkeläisille Hattulan kirkkomaalauksista.

Kesäkuu ja juhannuskin menivät omalla painollaan virallisia asioita hoidellessa ja pikkujuhlintaakin oli mukana. 

Uudella terassilla viihdyimme kaikki ruokahetket poikamiesserkusten kanssa.

Heinäkuussa kävin lääkärin kanssa keskustelun toisen velipojan hoitosuunnitelmasta. Velipoika poti vaikean verenmyrkytyksen toukokuussa, ja toipui Taysin tehohoidoilla. Uusi sairaalareissu toi selvyyden taudinkuvaan: kasvaimia siellä ja täällä. Ennuste? Hoidot/leikkaukset eivät tuo toimintakykyyn parannusta. Edestakainen kuljettaminen päivystyksen ja hoitokodin välillä aiheuttavat tarpeetonta levottomuutta. Sydäntä särkevällä päätöksellä annoin kirjata hoitosuunnitelmaan, että hoitoja ei aloiteta, mutta kivunlievityksestä ja päivittäisestä hyvinvoinnista ei saa tinkiä. Tämä malli on tullut pitkäaikaissairaiden kohdalla näköjään jo käytännöksi. 

Nokian Kesäteatterin "Metsän morsian" antoi ajattelemisen aihetta, siinä oli kohtauksia, joita oman suvun historiadokumenteistakin olen löytänyt.

Jokakesäiset rantasaunareissut Kuuselaan suvun nuorison kanssa tehtiin pari kertaa. Syötiin, juotiin, saunottiin ja uitiin pitkän kaavan mukaan. 


Heinäkuussa saimme vihdoin, monen vuoden suunnittelun jälkeen tehdyksi retken sukulaisten luo Iittiin ja Kouvolaan. Siltä matkalta sain arvokasta tietoa äitini perheen varhaisista vaiheista Jääsken Kuurmanpojan Kärättilän talossa.

Heinäkuun lopulla tutustuimme Tammisaareen ja Raaseporin maisemiin.

Elokuu alkoi mukavalla entisten työkavereiden tapaamislounaalla. Päivittelimme taas yhteen ääneen ajan kulumista ja entisen työpaikkamme Ylisen laitosympäristön rakennusten rappeutumista. Hoitolaitoksen toiminta siirtyi vuosia sitten Nokialle Pitkäniemen alueelle. 

Elokuun loppupuolella olin neljä sisältörikasta päivää kirjoittajaleirillä Kinnalan Koukulla. Sain aloitetuksi isovanhempieni elämästä fiktiivisen tarinan. 


Syyskuun kalenteri näyttää olevan täynnä merkintöjä. Yhdistys- ja muu toiminta lähti reippaaseen käyntiin kesän jälkeen.
 Koirani Jymy-Jami ravisteli päätään siihen malliin, että tiesimme korvissa olevan vikaa. Hammashuolto tehtiin kevyessä narkoosissa ja korvat hoidettiin kuntoon. 
Me -puoliso ja minä sekä suuri joukko muita eläkkeensaajia teimme väsyttävän!!! virkistäytymisreissun uudella Viking Gloryllä. 


Uutta mietittävää sain, kun lupauduin seurakuntavaaliin ehdokkaaksi. 
(Yllätys oli, kun tulin valituksi Ylöjärven seurakunnan kirkkovaltuutetuksi.)


Lokakuu olikin koko syksyn kiireisin kuukausi. Tampereen Teatterin Anastasia-musikaalin esitys ja lavastukset saivat minut mykäksi ihastuksesta. Seuraavana päivänä olin vieläkin hiljainen, kun olimme retkellä Eduskuntatalolla. 


Yhdistyksemme eli Eläkkeensaajien Ylöjärven yhdistys on tullut 45-vuoden ikään, ja se antoi syyn pitää pienet kekkerit. Juhla toteutettiin omin voimin, eli esiintyjät olivat omaa väkeä. Puolet jäsenistöstä oli saapunut paikalle. Muitakin samanlaisia isompia juhlia ja tapaamisia sattui lokakuun kohdalle. 

Perhepiirin vaikuttavin tapahtuma oli, kun Jymy-Jamilta poistettiin pallit. 


Marraskuunkin kalenterisivu on täynnä merkintöjä. Oli kokousta, juhlaa, palaveria ja vaikka mitä. Tampereella poikkesin muutaman kerran ratikka-ajelulla ja tuttuja tapaamassa. 


Joulukuu alkoi herkästi, kun saimme todistaa suvun nuorimman kastetta. Pieni tyttö sai nimekseen Vilna Aino Esteri.


Paljon on tapahtunut maailmalla ja vähäisesti omassa elinpiirissä. Terveys on pysynyt ennallaan, eli lääkäriä en ole tarvinnut. Tammikuussa oli pientä köhää, joka meni menojaan. Veljen ja vanhimman poikani kuolemat vetivät mieleni matalaksi, ja odotin koska ne vaikuttavat niin, että toimintakykyni heikkenee. Niin ei päässyt käymään, en potenut mitään hoidettavaa tuskaa, en menettänyt uniani enkä tarvinnut niihin vaivoihin lääkitystä. Ympärilläni on pysynyt vakaa perhe- ja ystäväjoukko ja olen saanut tehdä rauhassa asioiden vaatimia tehtäviä. Kiusaantumista on aiheuttanut vain kuolinpesän selvittämiseen pyydetyt asiakirjat, joita on pyydetty uudestaan ja uudestaan. Nyt senkin asian taidan osata. 

Kevään jälkeen keittiön pöydän ääressä on sunnuntai-iltapäivälounaalla ollut kolme nuorta miestä, joskus yksi neitonenkin. Pappa on kaivannut tekemistä ja seuraa, näin on molemmat asiat tulleet suoritetuksi. Pöytäkeskusteluina on käyty sotaväet, sukujen historiat, maailmatilanne, päivänpolttavat asiat, autojen varaosat ja korjaukset sekä muut mieleen juolahtaneet muistot. 
Kesällä pojat kutsuivat meidät - papan ja minut lounaalle Pispalan Pulteriin. 
 "Kuka maksaa?"satuin kysäisemään. "Kaikki maksaa oman ruokansa", kuului vastaus. 


Tammikuun toisen päivän jälkeen sunnuntaiset nuorisolounaat harvenevat: kaksi serkusta aloittaa varusmiespalvelunsa. 
Blogikirjoittelu on ollut hyvin, hyvin vaimeaa kuluneena vuotena. Pitänee viritellä taas kirjoitusvire päälle, että osaisin saada tekeillä olevan "kässärinikin" sisältöä elävämmäksi.



Niin on vuosi 2022 saatu päätökseen. 
Kiitos kaikille ystävilleni, joita olen vuoden aikana tavannut tai ollut kontaktissa viestien kautta. 
Toivotan Teille onnekasta vuotta 2023!












1 kommentti:

  1. Kylläpä on paljon kaikenlaista ollut vuodessa, niin surua kuin iloisempiakin asioita Eipä tuohon paljon olis aikaa jäänyt blogia kirjoitella. Menoa ja meininkiä!
    Toivotaan hyvää tätä vuottakin, niitä mukavia juttuja kuitenkin enemmän.

    VastaaPoista