perjantai 24. huhtikuuta 2020

VERIPÄÄSTÄ KUKKAROKSI JA KUN MIES TULEE TIETTYYN IKÄÄN

- suku saa harkita ostetaanko Pappamopo vai kävelykeppi.


Puoliso - herra Kukkaro on ohittanut mopokauden ja päässyt hopeapäisen kepin herraksi.
Pitkästi kuljettua tietä on turvallista silmäillä omalta kotiportilta


  Edessäolevakin on selkeästi merkitty vaikka mutkan taakse ei ole näköalaa.


Hopeapäinen keppi innoitti puolisoa muistelemaan niitä tunnelmia mitä sen saaminen oli nostattanut Vehmaisten Tiilitehtaan kodissa 15.6 1956.
Suvun päämies -Juho- oli saavuttanut 75 vuoden kunnioitettavan iän ja niihin juhliin oli ostettu uudet huonekalut; piironki, nojatuolit, radiopöytä ja jalkalamppu. Lapset perheineen ympäri Suomea oli kutsuttu juhlimaan suvun vanhinta.
Juhon työkaverit Tiilitehtaalta olivat hankkineet ikämiehelle hopeapäisen kävelykepin syntymäpäivälahjaksi. Siitäkös Pappa oli kimmastunut:" Kuin hyö miulle kävelykeppii toivat, en oo koskaan tarvint´ keppii, miehä oon urheilumiehii!"  "Herrasmieskeppi se on kun on hopiaa ja siun nimikirjaimetkii kaiverrettu,  ei mikkään vaivaisen kapine", lepytteli sukulaisjoukko loukattua sankaria.

Tämä pappa Juho oli kova työmies, iski tiiliä kolmessa vuorossa tehtaalla lähes kahdeksankymppiseksi kunnes määrättiin jäämään rauhallisempaan elämäntapaan kotimieheksi.

Juho/Johan, veljensä Pekko/Pietari ja sisarensa Sigrid olivat syntyneet Viipurin maalaiskunnan Pihkalajärven kylässä 1800 luvun lopulla. Isä Konstantinin elämän alku oli ollut huutolaispojan asema ja saanut kantaakseen sukunimeä Veripää.  Konstantin oli sijoitettu Kukkaro-nimiseen taloon ja Konstantinia alettiin sanoa Kukkaron Konstaksi. Rippikoulun aikaan Konstantin Veripäästä tuli virallisesti Kukkaro.
Konstantinin pojille Johanille ja Pietarille ei  Kukkaro-nimi kelvannut vaan hekin yksissätuumin muuttivat vielä kerran nimensä suomalaiskansalliseen maaseutua kuvaavaan nimeen. Johan oli kuitenkin ehtinyt antaa tatuoida nimikirjaimet JK kämmenselkäänsä ja ne kirjaimet muistuttivat entisestä nimestä Juhon kuolemaan saakka joka tapahtui 1963.
Juho/Johan lepää Messukylän hautausmaalla ja Pietari ison kuusen alla Ylöjärven hautausmaalla.

Blogissani käytän puolisostani nimeä herra Kukkaro kun haluan kunnioittaa ja pitää yllä niitä muistoja mitä tuon nimen mainitseminen suvun piirissä saa aikaan. Blogin rouva Myttynen olen luultavasti minä. Nimi Myttynen on ihan oikea syntymänimeni ja joka vaihdettiin  kun aloitin kansakoulun.
Puolisolla ja minulla on samalainen lapsuuden historia: kummankin vanhemmat ovat tulleet Tampereelle pois luovutetusta Karjalasta: minun äitini Jääskestä, isä Viipurista kuten puolisonkin vanhemmat. Olemme kumpikin kasvaneet samassa taloudessa isovanhempiemme kanssa. Siksi meillä on samankaltaisia, vahvoja muistoja lapsuutemme ajoilta.
Ei ole polvi pojasta muuttunut, työntekoa on vaikea lopettaa.



Tänään 24.4. 2020 vietämme puolison  kävelykeppijuhlat kahdestaan  kotona. Kesällä, jos valtiovalta sen meille suo, pidämme yhteiset kekkerit täällä meidän pihassa. Silloin onkin monta juhlan aihetta.

                                           Hyvää syntymäpäivää rakas herra Kukkaro!




11 kommenttia:

  1. ♥ Paljon Onnea koko sydämestäni ♥ !
    Miten ihanilta nuo vanhat nimet kuulostaakaan, niinkuin tarinatkin.
    Oli varmaan ennen aikaan tapana antaa lahjaksi joko kävelykeppi tai kiikkustuoli. ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maaseudulla pappa sai mopedin kun täytti 60 v, nykyään se kulkee nimellä pappamopo. Mummoille kai ostettiin kiikkustuoli.
      Meillä kummankin suvussa on näitä nimenvaihtoja, tosin eri syistä

      Poista
  2. Lämpimät onnittelut herra Kukkarolle!
    Isovanhempieni aikaan keinutuoli annettiin Satakunnassa 50-vuotislahjaksi. Kävelykeppiä en papalla muista nähneeni. Ukkokullalla sellainen jo on, mutta se hankittiin aikanaan Alpeilla retkeillessämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolison peritty kävelykeppi tarinoineen on aarre. Tarinan kautta menneistä ihmisistä tulee taas eläviä, näitä juttuja kerromme jäkipolvillemme.

      Poista
  3. Lämpöiset onnittelut Herra Kukkarolle!:))
    .Kävelykeppi jo valmiina,kumpi sitä sitten tarviikaan??
    Tyylikäs "herrasmies" muistorikkasta kävelykeppiä ulkoilutamassa.
    ..mutta "arki/hyötyliikunta" parasta:)
    Hyvää vointia teille molemmille,Jymylle terveiset!
    Pysytään terveinä!:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onnittelut menevät perille! Hiukan sain suostutella kuvattavaa, mutta suostui kun sanoin, että kuvat tulevat kertomuksen kera valokuvakirjaan muistoksi poikien perheelle.
      Arkiliikuntaa riittää pihapiirin siivouksessa. Terveyttä teillekin!

      Poista
  4. Lämpimät onnittelut herra 'Kukkarolle'.
    Tosi pirteä päivänsankari :)
    Oli kiinnostavaa lukea teidän historiasta.
    Yksi meidän lapsista on sukua Kukkaroille, tuskin kuitenkaan Konstantille tai hänen jälkipolvilleen.
    Voikaa hyvin ja nauttikaa kevästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä Kukkarot ovat alunperin Viipurin maalaiskunnan Pihkalajärven Moisiosta, ja verisukulaisuutta kaikkien Kukkaroiden kanssa ei voi todentaa kun Konstantinille annettiin nimi talon mukaan. Oikeat Konstantinin juuret ovat hämärän peitossa.
      Hyvää kevättä!

      Poista
  5. Paljon Onnea Herra Kukkarolle ja ihanaa kevättä sinne teille♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onnitteluvälitys toimii! Vietä Sinäkin hyvä kevät!

      Poista
  6. Onnittelut täältäkin, olipa mukava lueskella kirjoitustasi.
    Meillä olis tasavuosia marraskuussa, vaikka valtiovalta antais luvan juhlia, emme kuitenkaan juhli, korkeintaan oman perheen kesken.

    VastaaPoista