sunnuntai 31. toukokuuta 2015

ENSIMMÄISET KESÄLOMALAISET

Eilen oli koululaisten kevätjuhlapäivä, tällä kertaa emme osallistuneet yhteenkään. Paikkakunnallinen nuori -Rippikoululainen- vietiin koululle. Edellisenä päivänä oltiin Papan kanssa makutuomareina vaateostoksilla ja komea ilmestys meitä odottikin ruusunsa kanssa kodin parkkipaikalla. Ruusun ja valkoisten kenkien kanssa ei voinut kävellä koululle, kuulemma.
Muut koululaiset asuvat muilla paikkakunnilla. Puheluilla pidettiin yhteyksiä ja saatiin kuulla, että kaikki kahdeksan koululaista olivat selvinneet seuraaville luokille. 
Yksi jatkaa ammattikoulutustaan, toinen aloittaa lukion, kolmas menee yhdeksännelle, neljäs kahdeksannelle, viides aloittaa yläasteen, kaksi kuudennen luokan ja yksi kolmannen. Kaksi pienintä aloittaa syksyllä esikoulun.
Tällekin kesälle ja neljälle seuraavalle on tiedossa rippijuhlia. Ja sitten seuraakin ammattiinvalmistujaisia ja ylioppilasjuhlia ym tasaiseen tahtiin.

Asiointi- ja Tammelantorireissulla saatiin puhelu: " Voisinko tulla teille?" Piitu sieltä soitteli. Tyttö haettiin lomanviettoon, tiistaina jo lähtee isänsä mukana Kehä kolmosen toiselle puolelle.

Piti keksiä lauantai-illalle tekemistä. Päätettiin pystyttää uima-allas. Puoli tuntia meiltä kolmelta, lapsityövoimaa käyttäen kokoamiseen kului aikaa. Vettä alettiin laskea illalla ja vasta sunnuntai-iltana allas oli täynnä kymmenasteista vettä.
Aamupäivällä tuli puhelu: "Mää nyt vaan kysyn, että onko mitenkään mahdollista tulla sinne yöks' kaverin kans kun niitten kotiväki on töissä ja yksin on tylsää. Mää kyllä ymmärrän jos se ei käy."
Minä kun olen tämän talouden hallituksen puheenjohtaja niin tällaiset kyselyt kulkevat minun kauttani.
Tein itsenäisen päätöksen ja lupasin pojat tänne yöksi. Kun pikkusiskokin jo oli.

                               Ensimmäisenä altaaseen pulahti yllätyslomalainen kaverinsa kanssa

                                        Seuraavaksi altaaseen pulahti kylmästä kauhistunut Piitu.

                   Pitihän minunkin olla hengessä mukana ja tehdä muutama sammakkoveto altaassa.

                       Välillä käytiin saunassa lämmittelemässä ja ilta-auringon loisteessa uudelleen pulikoimassa
              Tämä alkuperäisissä ilmoissaan oleva Nalle Puh on uiskennellut altaassa jo kuudetta kesää.

Eläinmaailman ilmiöitäkin olen tänään seuraillut. Etupihan ikkunan edessä seisoskeli pienen kengurun kokoinen teppana, se oli pystyssä niin pitkä, että olisi ulottunut minua olkapäille asti. En ehtinut napata ajoissa kameraa ja kun pääsin kuvaamaan "isä jänis kuin ammuttu viitaan loikki"

Toinen outo ilmiö oli kun kaksi erilaista perhosta tappeli. Lemmenleikiltä se ei minun silmissä näyttänyt. Toinen -valkoinen jolla oli siivenkärjet oranssiset ja niiden edessä musta raita, hyökkäili toisen kokonaan valkoisen perhosen kimppuun. Sillä valkoisella oli ruudukas siipien alapuoli. Toinen siitä sitten lähti omille lennoilleen ja toinen piiloutui kukkapuskaan. Raadollista näköjään on elämä perhostenkin yhteisössä. Näitä perhosia en tunnistanut. Eivät olleet ainakaan rusinaperhosia, kuten joku lapsenlapsista hihkaisi sitruunaperhosen nähdessään.

Kolmas harvinaisempi toimi tehtiin kun suihkualtaasta löytyi sammakkoressukka kuoleman omana. Piti käydä pitämässä sammakolle hautajaiset.

Ja kesäkatoksen viereisessä tuijapensaassa  pesänhaltija räkättirastas tekee uhkailuhyökkäyksiään läheltä päälakea kun pensaan ohi kulkee. Kammottavaa.

Olin jo ehtinyt surra hiljaiseksi muuttunutta päivien rytmiä, mutta nyt on taas kalenteri täynnä  ja joku merkitty meno tuo melskettäkin elämään.

 Toivottavasti.

2 kommenttia: