sunnuntai 15. marraskuuta 2015

PUHTAAKSIKIRJOITUS

Isänpäivän iltana eli viime pyhänä innostuin puhtaaksikirjoittamaan isovanhempieni jäämistöstä löytyneen mustakantisen muistikirjan sisältöä.


Muistiinpanot sijoittuvat ajalle 6.1 1940 -30.6 1940 ja niistä pääosa on kirjoitettu jollakin juna-asemalla sodan aikana.

"Tammikuun 6 päivänä 1940 kello 9 aamulla ampui ryssä tykillä mutta en tiedä minne kuulat sattuivat.
Onnilta sain kirjeen. Minä tänään poltin kuusen kynttilöitä ja muistin Helmin syntymäpäivän. Onnea vaan 20 vuotiaalle.

7.1 -40
Minulla on tänään vapaa-päivä, nyt on kova pakkanen. Kello on nyt 9.30 on hyvin sakeassa pakkasusvassa nyt ei luultavasti ryssä lennä ennenkuin usva häviää. Turunen oli yön töissä ja meni jääkellariin nukkumaan. Minä keittiössä kirjotan tätä muistoon. Kyllähän nämä päivät on tavallista pitempiä kun ei osaa oikein mitään hommata vähän mitä ruokaa laittelee sekin on jokseenkin yksipuolista."

 Nämä muistiinpanot on kirjannut ukkini Kalle Myttynen siellä jossakin...
Kirjeessä mainittu Onni on tuleva isäni ja Helmi isäni nuorempi sisar. Lahja oli esikoistytär.
Isäni perhe asui ennen sotia Viipurin Tammisuolla ja tuleva isäni ja ukkini olivat Tammisuon asemalla asemamiehinä. Mummini Ester ja tyttäret Lahja ja Helmi olivat evakkoina Vilppulassa.

Kirjoitukset on tehty senaikaisella kosmoskynällä, voin kuvitella Ukin istuva jalka toisen päällä pienen asemarakennuksen keittiön pöydän ääressä ja silloin tällöin kastavan kynänpäätä kielensä päällä. 
Tekstiä on kirjoitettu jokaiselle päivälle, pääaiheena ilmahälytykset ja pommitukset lähiseudulle.

" 24.1 -40 Ei ole ollut ilmahälytystä lunta sataa kovasti ainakin 10 sm on tänään jo satanut ja uutta tulee taivaan täydeltä. Minä menen töihin kello 16 asemalle.
Esteriltä ja tytöiltä sain myös kirjeen. Eilen 23.1 -40 laitoin Onnille paketin sukat lapaset kaksi nenäliinaa ja viisi askia Klubia."

"21.2 -40 Onni tuli kotiin illalla kello 20.30 Oli oikein reipas minä keitin kahvit ja jutttelimme myöhään. Tilan tein keittöön penkkien päälle kamarista otin alusen. Aamulla keitin kahvit ja Onni lähti suksilla Viipurin linja-autoasemalle ja sieltä autolla joukko-osastoon."

"24.2 -40 Ilma sumunen vähän sataa lunta. minä pyysin AP (asemapäälliköltä) lomaa ja sain 10 pv samoin Turunen. Lähdin AP:n kanssa Tammisuolta 24.2 -40 kello 18 aikaan. Matka sujui hitaasti pääsin Väärinmajaan 26.2 -40 illalla..
6.3 -40 Kävin etsimässä asuntoa mutta sitä ei taida saada ensinkään. (Kokkola) Kaikissa taloissa on evakoita.
7.3 -40 Minä olin asemalla harjoittelemassa ja kyllä siinä onkin harjoittelemista täällä on toinen meininki kuin Tamossa (Tammisuolla).
11.3 -40 Nyt aamulla klo 6 olen asemavuorossa koko päivän. Tänä aamuna kuulin puhutttavan että ryssä on pyytänyt Suomea rauhan neuvotteluun Moskovaan ja olisi muka sinne pitänyt mennä Suomalaisen valtuuskunnan en tiedä onko totta.
Minä muutin Kokkolasta Tpre 9/4 -40 

Tampereelle tulimme Vilppulasta 11.4 -40 illalla kello 22.00
Asunto vuokrattiin 14.4 -40 Lapintie 18 C 16
Vuokra maksettiin etukäteen 1:stä pv toukokuuta 1940  1200 Smrk.
Työt aloitan Tampereella 17.4 -40 klo 8 Tavaramakasiinilla.
3.5 -40 muutimme asuntoon illalla kello 18.00
Helmi meni sairashuoneelle 6.5 -40 Onnin kanssa
Onni lähti sotaväkeen 7.5 -40 illalla
Onni loukkasi jalkansa  30.6 -40 Makasiinissa töissä ollessa"

Tähän päättyi muistiinpanot mustassa vihossa.
Lisäksi oli merkinnät perheenjäsenten palkoista, vuokrasta, eläkkeestä ja muista menoista.
Muutamalle sivulle oli kirjattu Tammisuolle sodan alle jäänyt irtain omaisuus markkamäärineen. 
Tällä luettelolla haettiin Kansanhuollosta sotakorvauksia.

Muistivihon muistiinpanot kirjasin juuri niinkuin ne Ukki oli vihkoon kirjannut. Yhdeksän täyttä sivua sain teksiä tallennettua. Kirjoituskieli ei näytä kovinkaan paljon muuttuneen yli 70 vuoden aikana. Ja oikeinkirjoituskin asemamieheltä sujui.

Kun sattui olemaan Isänpäivä muistiinpanoja kirjoittaessani niin väkisinkin tulin ajatelleeksi Ukkini ja tulevan isäni suhdetta ja totesin sen olevan hyvinkin välittävä isä/poikasuhde. 
Poika kun oli valinnut isänsä ammatinkin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti