keskiviikko 17. lokakuuta 2018

KADOTETTU JA LÖYDETTY

TV:ssä on pyörinyt jo vuosia "Kadonneen jäljillä"- ohjelma. Oletteko seuranneet? Meillä sitä on seurattu kun omaan lähipiiriinkin sattui aihe päästä "kadonneen jäljille". Virkatodistus perukirjaan paljasti syyn etsinnän aloittamiseen. Se kertoi vain syntymäajan ja nimen. Näillä tiedoilla aloitettiin: Fonectasta ensin, siitä oli helpoin aloittaa nimen perusteella -ei tulosta. Seuraavaksi Väestörekisteri ja Maistraatti syntymäajan perusteella. Alkoi jo tihkua tietoja muista ihmisistä kuin "kadonneesta". Muita ihmisiä jäljittäessä saatiin "kadonneesta" enemmän vihiä. Seuraavaksi yhteys kolmeen seurakuntaan, niillä tiedoilla yhteys käräjäoikeuden arkistoon ja vasta sieltä löytyi oikea "kadonnut". Matkan varrella oli tapahtunut useampi nimenmuutos, joten jäljittäminen ensimmäisellä nimellä oli hidasta. Tavallinen postin kuljettama kirje kuitenkin löysi oikeaan osoitteeseen ja etsitty henkilö sai luettavakseen erikoisen kirjeen. Uskomme, että hämmästyi.
Kevään korvalla puhelin soi tuntemattomasta numerosta ja rautakaupan lastausillalla vastattu puhelu kertoi, että "kadonnut" siellä puhuu. Lähetetyn kirjeen aihe puhututti pitkään ja apumies sai ajaa auton rauhallisempaan paikkaan. Yhteys oli nyt saatu. Tunne oli syvästi tunteita kuohuttava, mutta tapaamisesta sovittiin. Sen annettiin hautua puoli vuotta ja sitten nämä yli 60 vuotta toisistaan tietämättömät ja kadoksissa olleet tapasivat toisensa.
Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Tämä oli  aasinsilta hyvin maallisiin ja arkisiin katoamisiin ja löytymisiin.
Olen näköjään tullut siihen vaiheeseen elämänkaaressani, että minulta unohtuu tai katoaa tavaroita.
En tarkoita jokapäiväistä "missä puhelin, missä silmälasit, missä käsilaukku". Niistä nyt ei kannata vaivaa nähdä, se kuuluu päivän kulkuun.
Se kyllä harmittaa kun ei löydä aurinkolaseja silloin kun niitä tarvitsee. Minulta ne katosivat, ihan oikeasti katosivat kun olimme keväällä bussiretkellä Eduskunnassa. Haikailin ja kaipailin niitä koko aurinkoisen kesän kunnes keksin:
Löytötavaratoimisto, käynkin sieltä kysymässä, jospa jäivät bussiin.


Hyvä että menin, sieltähän nämä aurinkolasini löytyivät, olivat juuri nostaneet ne kolmen kuukauden säilytyksen jälkeen poistoon heitettäväksi. Viimeisellä hetkellä olin asialla!


Viime perjantaina olin Eläkkeensaajien pippaloissa ja odottelin eteisessä kutsuvieraita. Sattumalta vilkaisin ilmoitustaulua ja mitä ihmettä: sillä roikkui - tosin kärsineen näköisenä- keväällä  korvastani pudonnut ja kadonnut Aarikan antiikkinen korvariipus - yksi aarteistani.


Pienellä huoltamisella saan niistä taas kelpo killuttimet korviini.
Tästä löytämisestä innostuneena innostuin selaamaan muutkin paripuolet korvakoruni.

Muutamat olen säästänyt, kaikille ei taida enää paria löytyä. Pari kadonnutta harmittaa: äitini  amerikanmatkaltaan joskus minulle tuomat mustat helmihapsukorvakorut, toinen niistä on tainnut jossakin juhlahumussa kadota ikuisiksi ajoiksi. Samoin harmittaa ensimmäisen itse väkerretyn (mustan vieressä) riippuvan korvakorun katoaminen. Sille voin tehdä uuden parin.


 Korkkitaululla parittomien vieressä odottavat viimeistelyä viimeiset tekeleet: ohueen naruun pujotellut laatikonpohjan puuhelmet. Puuhelmet ovat hauskoja neuleasun kanssa.


 Korujen tekeminen on hyvää stressinpurkua, ei jää harmituksille tilaa kun yrittää pujotella pieniä helmiä tiettyyn järjestykseen. Kokeilkaa!.
Seinälläni on näitä itsetehtyjä -sanoisnko riittävästi- se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisin kovin stressiherkkä - en enää näillä kymmenillä - mutta rauhoittumista ja keskittymistaitoja helmienpujottelulla voi vieläkin vahvistaa, samoin silmän/sormien yhteistyötä.

Jos korvakorut tai kaulanauha puuttuu kun olen jo astunut pihalle, palaan kiireesti takaisin pukemaan itseni "valmiiksi".

Korujen pitäminenkin auttaa muistin säilyttämisessä ja niitä voi tarpeen tullen hiplata kuin rukousnauhaa.


8 kommenttia:

  1. Sinullapas kävi hyvä tuuri kun löysit kadoksissa olleen korviksen:)).
    Minun kadottamani/unohtamani Marimekon sini/valko raidallinen huivi -80 luvulta :( kelpasi löytäjälle (seurakunta talolla).
    Minulla kans paljon helmiä,ym koruja /klipsi korviksia... hyvin ...hyvin harvoin sonnustaudun koruihin :)alankin muistuttaa meidän vanhaa petäjjää"rähnäistä -sellaista"...kun aina nuo piha/työvaatteet päällä:))Mutta ovat valmiina...sitku....
    Minulla avainperä/rukousnauha:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aarikan retro-korvakorun katoaminen harmitti kovasti, ja ilahdutti kun yli pyolen vuoden jälkeen löytyi! Kun käväisee löytötavaratoimistoilla saa pienen kuvan kuinka paljon ihmiset kadottavat esineitään ja tavaroitaan.

      Poista
  2. Kiva postaus!
    Onnellisia löytymistarinoita. Kadonneen henkilön löytyminen vuosikymmenten jälkeen on varmasti ollut upea kokemus.
    Korukoelmasta päätellen sinun ei tarvitse "alasti" lähteä minnekään, vaikka joltain korvakorulta sattuisi pari hukkumaankin.
    Iloista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin kun tuo koruvillitys alkoi, tulin hankkineeksi - ja sainkin paljon- koruntekomateriaalia, siksi niitä on kertynyt. Onnekseni kuulun turhamaisten suureen joukkoon joten käyttöä koruille löytyy.

      Poista
  3. Kadotetulle löytyminen vaatii varmaan tuumausaikaa. Olen seurannut Fb:n Kadonneet sukulaiset -ryhmässä sukuaan ja usein isäänsä etsineitä, kun olen etsinyt miehen vaarin sukua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kadonnut oli kadotettu kohta syntymänsä jälkeen, perikunta oli järkyttynyt kun tieto iskettiin eteen kirkkoherranviraston pöydän ääressä. Kadonneet sukulaiset -ryhmä on minulle tuntematon -ehkä löydän sen...

      Poista
  4. Kyllä se ikä teettää tavaroiden katoamisia. Mun viimeinen tärkeä kadonnut oli parsinneula joka oli varmaan 50v tallessa ja käytössä. Ei tosin ihan noin kauaa mulla mutta ainakin 25v. Sellanen terävä ja aika lyhyt. Ei mikään pieni muuten niinkuin nämä nykyiset. Harmittaa tosi kovin mutta eipä ole vaan löytynyt vaikka miten ole lattiaa kontannut ja taskulampulla valaissut.

    VastaaPoista
  5. Hyvä ja käteensopiva parsinneulakin voi olla ihan"käden jatke" ja varmasti harmittaa katoaminen. Vartalo pysyy vetreänä kun konttailet sitä etsimässä:)

    VastaaPoista