lauantai 13. elokuuta 2016

PUUHAPÄIVÄ

Sadesää ei kutsunut pihahommiin, vaikka eiliset työt jäivät keskeneräisiksi. Siirtouhan alla oli yksi parimetriseksi tänä kesänä hurahtanut kirsikkapuu. Yhdessä kulmauksessa kasvaa kahdeksan kirsikkapuuta, juuriversoista levinneitä. Näitä alkuja putkahtaa milloin mistäkin jopa kymmenen metrin päästä isommasta puusta. Ja kasvavatkin yhdessä kesässä sen peri metriä.
Keväällä perkasin "kirsikkalehdon" aluskasvillisuudesta, peitin maan Aamulehdillä ja kuorikatteella.
Kahta toisistaan poiskasvavia yritän yhdistää kuormaliinasidonnalla.


Edellisenä keväänä ostin Viherpeukaloilta paljon mainostetun suklaakirsikan, sillä ei menestyminen ole ollut kummoistakaan, kasvupaikka poiskaivetun isohkon kirsikkapuun juuristoalueella lienee huono. Puutarha-ammattilaiset neuvovat välttämään poistetun omenapuun juurakkoalueelle uuden omenapuun istuttamista. Olisiko kirsikalla samoin? Suklaakirsikkakin pääsee parempaan paikkaan kesäkatoksen vierelle vaikka koristeeksi.


Tänä kesänä kirsikat antoivat hyvän sadon ja pakastin niitä useamman litran. Yksi kulhollinen oli unohtunut jääkaappiin viikoksi ja  sinä aikana kirsikat olivat kypsyneet pehmeiksi ja makeiksi.

Omenat alkavat kypsyä, ainakin Huvitusta voi jo syödä. Pieniä ovat tänä kesänä nuo Huvituksen ja näköjään Punakanelinkin omenat. Rupea on melkein kaikissa, mutta toukansyömiä ei näy.


Takapihan Melba roikuttaa taas painavia oksiaan maata myöten, pari oksaa onkin  revennyt pahasti. Melba on hapero puumassaltaan, näin sille käy joka vuosi, vaikka kuinka tukisi haravoilla ym oksia.


Kun ei pihalla voinut puuhailla, innostuin sisätöille. Kesän pölyt saivat kyytiä ylähyllyiltäkin. Pesin kaikki ikkunat kesäpölyistä ja sain puhtaat verhotkin paikoilleen. Eilinen tuuli kuivatti muutamat pesukoneelliset liinavaatteita ja verhoja syksyn raikkaiksi.

Kaappejakin taas tyhjentelin: poistoon meni näin aluksi kuusi käsilaukkua. Vielä niitä jäi yksi hyllyllinen...
Ja käyttämättömät kesävaatteet pääsevät muiden käyttöön. Niitä näyttää olevan laatikollinen...

Tuli suihkutettua silkkikukatkin muiden kukkien seuraksi. Koirallisena aikana viherkasvien pito on ollut vähäistä, enkä niitä muutenkaan ole erityisemmin harrastanut. Rehevä piha riittää minulle.
Nyt on taas tulossa aika, ettei viherkasveja pöydille tai ikkunalaudoille kannata hankkia kun on se perheenlisäys tulossa...


Takapihan kultapallot ja moni muu korkea kasvusto ei pysy pystyssä vanhan villiomenapuun torson tukemanakaan.


                                               Jollakin on kykyä pitää kruununsa tukevasti pystyssä.


                                             "Etana, etana, näytä sarves; onko huomenna pouta?"2 kommenttia:

  1. Kirsikka on sitten ilmeisesti samanlainen valtaaja kuin kriikuna. Meillä kriikunanversoja nousee pitkin nurmikkoa, mutta onneksi ne voi ajaa leikkurilla nurin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omat kirsikat myös vaeltavat pitkin pihaa, luumu -Sinikka- tekee harvakseltaan versoja ympärilleen. Kitulias suklaakirsikan juurakko olikin joutunut myyrän kaluamaksi, siitä huono kasvu.

      Poista