perjantai 26. elokuuta 2016

NYT SE OMENASOUVI TAAS ALKAA


Poutapäivä innosti meitä omenasouviin, Huvitus näytti siltä, että keräyksen voi aloittaa.
Olisikohan näissä koreissa satakunta litraa omenia?
Samalla poiminnalla tehtiin reipasta karsintaa takapihalle kulkemista estäville oksille.
Olen näin tehnyt jo monena syksynä, nyt sitä suositellaan joidenkin puutarha-ammattilaistenkin suulla.


Kaksi isoa kopallista Huvitusta kerättiin, ja ainakin saman verran vielä yläoksiin omppoja jäi.


Omenapuun alla kasvoi tänä kesänä parimetriseksi hujahtanut villiintynyt kirsikkapuu. Se oli hyvän mallinen ja siirsin sen kesäkatoksen viereen. Toivottavasti se joskus kukkii ja tässä paikassa menestyy. Kukkiva kirsikkapuu näkyisi olohuoneessa istujalle ja bloggaushuoneenikin ikkunasta. Istutin kirsikan juurelle muutaman valkosipulin kynnen, jospa pitäisivät myyrät loitolla.
Edellisenä kesänä ostamani Suklaakirsikka joutui näköjään myyrän herkuksi, siksi sen kasvu oli niin kituliasta. Istutin kuitenkin kalutun taimen uuteen paikkaan, toivottavasti toipuu.

Takapihan Melba-paralta on taas revennyt iso oksa. Olin kyllä tukenut painavampia oksia haravoilla, lattialastoilla ja monenlaisilla virityksillä, mutta valtavat määrät omenia teki tuhoa. Vielä ei voi Melbaa kerätä, on sen verran "vaiheessa", ettei maukasta mehua raakileista synny. Kypsytelköön kuihtuvassa oksassa satoaan. Kuinka tuo Melba onkin niin hapero rungoltaan, pitäisi olla kovempaa, kun omenat ovat isoja ja painavia ja lehtiäkin on valtavasti -ja nekin ovat tavallista isompia?!

Tällä härvelillä alkaa omenamehun teko, viime kesänä tehtiin ensimmäistä kertaa ja vaikka touhu on yhdenlaista sähläämistä, lopputulos on vaivan arvoista; puhdasta, kirkasta ja sokeritonta omenamehua.


Nyt on omenia kaikissa puissa  niin paljon, että kokeilen siiderin tekoa PIHAKUISKAAJAN blogiarvonnasta voittamani kirjan ohjeilla. Ja viiniäkin voisi tehdä.
 Pihatyöt päätettiin ehkä kesän viimeiseen lounaaseen kesäkatoksessa. Vuodeharson alla piti syödä, oli vähän äkäisiä ampiaisia lähettyvillä.

Omenapiirakkaa nautittiin iltapäiväkahvin seurana ja katseltiin kun vesisade kasteli vaihteeksi pihapiiriä. Onneksi ehdittiin muutama tunti touhuta hyvän sään aikana.
2 kommenttia:

  1. Onpa kiva kuulla, että arpajaispalkinnosta on hyötyä. Kerrohan sitten millaista juomaa siitä tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerron kerron, valmistumisaika on pitkä, kahdeksisen kuukautta!

      Poista