sunnuntai 30. joulukuuta 2012

ENNEN JA JÄLKEEN JOULUN

Joulua edeltävä viikko oli toimintaa täynnä. Tiistaina olin äitini -Vanhan Rouvan vm 1920- saattajana Kaupin sairaalassa muistitutkimuksessa. Samalla käynnillä Vanha Rouva punnittiin ja mitattiin; tuloksena 44kg ja pituutta peräti 144 sm!!( Suvun pikkuttöjen mekkoja saan  pidentää ja samaa tahtia Vanhan Rouvan mekot joudun lyhentämään ettei jää tossujen alle.) Muistitutkimus antoi viitteitä muistin  alenemasta joten pään kuvantaminen on edessä. Samalla geriatri antoi "määräyksen" syömisen lisäämisestä ja näytteeksi monta pulloa ravintolisiä. Syöminen on heikentynyt eettisen näkemyksen tultua vallalle äitimme maailmassa: eläinperäisiä ruokia hän ei nyt halua suuhunsa laittaa. Eli ruokavaliosta puuttuu kaikki liha ja kala. Tilannehan on sellainen, että Vanha Rouva asuu itsenäisesti omassa asunnossaan ilman mitään kunnallista tms. tukea tai apua eikä kukaan valvo syömistä. Pikkuveljeni -s 1951- ja minä käymme useana päivänä viikossa katsastamassa äitimme tilanteen, eli olemme seurana kauppakäynnillä asunnon viereisessä Duon kauppakeskuksessa. Ja siirtelemme huonekaluja ohjeen mukaan ja vaihdamme vuodevaatteet, imuroimme jne. Lääkärikäynneillä olemme olleet mukanan kuluneen vuoden aikana. Aikaisemmin Vanha Rouva ei ole useinkaan lääkäriä tarvinnut. Tämä vuosi on ollut poikkeus kevään lumilla sattuneen pienen tapaturman johdosta.
Näillä lääkärikäynneillä olen tarkasti seurannut kunnallisen terveydenhuollon suhtautumista toimintakyvyiltään hiukan rajoittuneen ikäihmisen huomioimiseen. Ja olen tyytyväinen. Tosin joku nuori mieslääkäri kehoitti selkäkivusta valittavaa äitäni nousemaan omatoimisesti tutkimuspöydälle. Sehän ei onnistunut ilman pikkuveljen ja  lääkärin apua. Muut kerrat saavat meiltä kiitoksen.


Keskiviikkona sain pikahälytyksen P.Sylvi.S:n eskarin joulujuhlaan Ylöjärven kirkkoon. Mielelläni sinne meninkin. Kirkko oli puolillaan Metsäkylän päiväkodin ja eskarin lapsia, vanhempia ja isovanhempia.
P.Sylvi S. esiintyi paimenena.Metsäkylän päiväkoti on sen saman koulun yhteydessä joka oli valtakunnan uutisissa surullisessa Arttu-pojan tapauksessa. Samaa koulua käy P.Sylvi.S:n V.Ville.V. veli.Perjantaina koulujen päättymisen jälkeen poikaserkukset R.Mikael, N.Kristian ja V. Ville halusivat tulla mummilaan, koulun kentälle ole päästävä pelailemaan. Pappa heitä taas kuljetti. Ja yöksi koko porukka halusi jäädä.
Lauantaina puolenpäivän jälkeen jouluvieraaksi Helsingistä tuli 1.pojan perhe, neljä henkeä. Naispuolinen henkilö tuli vasta sunnuntai-iltana työvuoronsa takia.
Ja taas, nyt poikia oli jo neljä, oli kyyditettävä kaukalon ääärelle. Siellä viihtyivät kolme tuntia. Samoin sunnuntaina. Me tytöt -E.Meri.E ja E.Riitta. A viihdytimme itseämme parhaamme mukaan kotosalla.
Sunnuntaina teimme pulkkaretken Hymyn kanssa. Edellisinä talvina Hymyn pulkan vetäminen ei oikein ole onnistunut, nyt se sujui hienosti. Ja E.Riitta. A:lla oli hauskaa.
Aattona Puoliso kävi tapansa mukaan, tällä kertaa 4.pojan ja pojanpoikien kanssa äitään tervehtimässä hoitokodissa ja viemässä kynttilät haudoille, myös isäni haudalle. 1. pojan puolison kanssa teimme viimeiset ruokatäydennykset paikallisessa kauppakeskuksessa. E.Meri E, joka sai todistukseensa kympin kotitaloudesta jäi keittelemään riisipuuroa . Hyvää se olikin.
4. pojan uusperhe jäi odottamaan joulupukin tuloa, meitä olikin pukkia odottamassa 13 henkeä+ Hymy.
Pukki tuli odottamatta terassin ovesta, jakoi lahjat, kuunteli "joulupukki, joulupukki"-laulun ja osasi  mennä  ulko-ovesta pois.
Pukilla oli keikka myös naapuriin ja Lakialaan, joten kiirettä piti.
Runsaan aterioinnin jälkeen iltamyöhällä me tyttöporukassa kävimme Lamminpään hautausmaalla isäni haudalla ja rauhottumassa.
Joulupäivänä 1.pojan perhe lähti kohti Helsinkiä, työt taas kutsuivat.
Tapaninpäivänä Puoliso ja 4.poika lähtivät viemään poikia Joensuuhun poikien äidille loman viettoon. Tämä uusperhekuviointi on nykyään niin vaativaa, ettei sitä ymmärtämätön voi tajuta. Meille se on arkipäivää, kaikilla pojilla nämä kuviot on käytössä. Puoliso oli pitkällä matkalla matkaseurana.
Tapaninpäivän vietin pyykkiä pesten ja huushollia siivoten seuraavaa joukkuetta varten.
2. poika kolmen tyttärensä kanssa tuli lomanviettoon mummilaan torstaina. Sielläkin puoliso on työkiireiden takia lomaton.
Minulla oli taas keikka Vanhan Rouvan kanssa, pään kuvantamisen aika tuli näin nopeasti ja se toteutettiin Hatanpäällä Tampereella.
Puoliso haki lomavieraat asemalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti