torstai 25. helmikuuta 2016

INHIMILLISIÄ TEKIJÖITÄ

Eilen iltamyöhällä juutuin TV:n ääreen niin hartaaasti, että sukankudin pysyi koskemattomana sylissäni.

Inhimillisessä tekijässä käsiteltiin  herkästi ja puoleensavetävien haastateltavien kautta tätä nykyajan inhimillistä asiaa -yksinäisyyttä ikäihmisenä.
Käytettiin uusia ilmaisuja -löytävä vanhustyö- tarinatoiminta. Arkisia sanoja ja niin ymmärrettäviä sisällöltään.
 Omassa naistenvaltaamassa lähipiirissäni en päässyt havaitsemaan sellaista, nyt esillenostettua jopa ongelmaksi noussutta ilmiötä eli kodin siisteyden muuttumista. Eiliset keskustelijat toivat esimerkkinä muuttunutta toimintakykyä pitää koti siistinä,  sellaisena kuin se aiemmin oli ollut, esteenä kutsua vieraita kotiinsa. Ja ystävien kaikkoaminen, oli syy mikä tahansa, on ikääntyvälle yksinäiselle ihmiselle paha paikka.
Ohjelman aikana ihailin haastateltavien selkeää ja yksinkertaista kielellistä tapaa ilmaista asioita. Melkein kuin  selkokieltä olisi kuunnellut.

Äitini vielä yli 90-vuotiaana oli hyvin tarkka kotinsa järjestyksestä ja siisteydestä. Myös puolison äiti piti kotinsa puhtaana ja pöytäliinat ojennuksessa. No, samaa "vikaa" tietysti itsessänikin: kun saan vihjeen, että on vieraita poikkeamassa käy kova tohina imurin ja pölyhuiskun kanssa, että edes enimmät villakoirat saa nurkista häädettyä. Eilenkin kävi niin vaikka vieras oli Ensimmäinen Poika kuopuksensa kanssa. Kaikki ylimääräiset ompelukset ja kuivuneet kukat ehdin siivoilla näkymättömiin ja hyllyjen ja ovien pinnat pyyhkiä puhtaiksi. Eikä Poika niitä edes huomannut kun teki autonhuoltoa.

Alkuviikolla oli erään yhteisöni, joka sekin on "löytävän ja toimivan vanhustyön", kuukausitilaisuus jossa tuttu entinen kirkkoherra oli nostattamassa piiloutuneita tunteitamme taas päivänvaloon.
"Onko Teistä joku tuntenut joskus katetutta? Ei kai!"
"No ahdistaako? Mikä? Tulevaisuus? Sairaus? Kuolemanpelko? Sota? Luonnonkatastrofit? Kosmiset asiat?"
"Ei elämän ole tarkoitettukaan olevan helppoa."
" Kaikki mikä minussa on, se on normaalia, se mikä on muissa on poikkeavaa."

Me kuunteluoppilaat kuuntelimme tuttua "saarnaajaa" äänettöminä.
Kotiinlähtiessä saimme ohjeen:
"Kohtaa pelkosi, elä se!"3 kommenttia:

 1. Katsoin tuon saman ohjelman ja ajatuksia se herätti.
  Viisaita sanoja myös nuo saarnaajan sanomat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille jo elämää eläneille kontaktit ulkomaailmaan ovat tärkeitä, siksi minäkin nyt olen osallistunut eläkkeensaajayhteisöni tapahtumiin. Ja olen viihtynyt!

   Poista
 2. Niin samoja mietteitä kodin siisteydestä, että naurattaa :) Tulen naistenpäivänä 8.3. klo 17.30 Treelle, Pantintalolle luennoimaan.. Toiv. nähdään <3 Vuoristoradan Marja :)

  VastaaPoista