maanantai 10. lokakuuta 2016

"YLÖS PYHÄÄN PYÖRRYTTÄVÄÄN KORKEUTEEN HÄN KATSELI"


Ylläoleva mietelmä lukee Aleksis Kiven muistomerkillä Tampereen Vanhan Kirjastotalon puistossa.
Muistomerkki kuvaa alastonta -kuten viime vuosituhannen vaihteessa ihmishahmot kuvailtiin-runoilija Aleksis Kiveä ja hänen muusaansa. Runoilija ja Muusa on veistoksen nimikin.
Patsaan hahmot ovat jääneet sieluni syvyyksiin kun aina Kirjastotalon puistossa  pikkulapsena sitä ja muitakin Tampereen patsaita katselin.

Lause on jäänyt mieleeni kouluajoilta 50-luvun lopulta, se painui mieleeni kuin jokin mantra ja suuri viisaus.
 Jollakin ympäristöopin tai äidinkielen tunnilla meidät oppilaat lähetettiin välitunnilla kaupungille ja mukana piti tuoda kuvaus jostakin patsaasta. Minä toin Aleksis Kiven.

"Ylös pyhään pyörryttävään korkeuteen hän katseli" -minun Aleksis Kiveni.

6 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä postauksesta! Hyvää Aleksis Kiven päivän iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan. Minä kun olen asunut keskellä vanhaa Tamperetta ja ikäni patsaita katsellut ja asiat jäävät silmieni kautta muistiin, niin tuokin on teksti lapsuuden ajalta, eikä tarvinnut edes miettiä kun se tuli mieleen. Lähipiiriläinen on maalannut tauluiksi paljon Tampereen patsaita, pitänee kysyä lupa ja tehdä niistä ihan oma kuvapostaus.

   Poista
 2. Meillä on synnytetty suurmiesten päivinä. Myös Aleksis Kiven päivänä. Lastemme synttäreitä liputetaan. Kiitos, että sivistit minua lisää Aleksis Kiven suhteen. Patsaita odotellessa, hyvää yötä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsista tuntuu hienolta kun syntymäpäivänä liputetaan. Kun saimme neljännen pojan , saatiin naapureilta alkuperäiskuvitettu "Seitsemän veljestä"...

   Poista
 3. Olipa hieno lahja. Meille syntyi ensin viisi tytärtä.

  VastaaPoista